De beslissing

De beslissing is gemaakt: We gaan een hond kopen! En dan?

Waarschijnlijk heb je al wel een bepaald ras in je hoofd. Het eerste waar je naar moet kijken is ‘wat is onze gezinssituatie’ en wat is het gemiddelde energieniveau van het ras wat ik in mijn hoofd heb. Heb je een ras in gedachten wat een heel hoog energie niveau heeft, dan moet dit wel passen in je gezinssituatie (kinderen of niet) en leefomgeving (ruimte). Het is dus heel erg belangrijk om jezelf goed voor te laten lichten en informatie op te zoeken over het ras. Waar is de hond oorspronkelijk voor gefokt? Wat zijn de algemene kenmerken van dit ras? Hoeveel beweging heeft hij nodig en hoeveel uitdaging heeft hij nodig (ja dat zijn 2 verschillende dingen). Zijn ze snel overprikkeld of kunnen ze veel ‘hebben’. Komen er genetische afwijkingen/ziektes bij dit ras voor? Welke vachtverzorging heeft hij nodig? En met welke (ras gebonden) kenmerken moet je bij dit ras rekening houden.

Een voorbeeld:

Veel mensen smelten bij het zien van een berghond (bijvoorbeeld een Pyreneese berghond). Dit zijn doorgaans grote honden met heel veel vacht en daarom qua uiterlijk een hoog ‘knuffelgehalte’.

Het zijn van oorsprong waakhonden die opgroeien tussen een kudde schapen en deze vervolgens (tot de dood) beschermen tegen gevaar (wolven, beren etc.).

Een berghond die opgroeit bij jouw kinderen zal (in de meeste gevallen) heel lief zijn voor je kinderen. Maar komen er vriendjes langs en gaan ze tikkertje spelen? Dan is het niet geheel ondenkbaar dat zo’n lieve berghond denkt dat de kinderen in gevaar zijn en hij ze moet beschermen… En door de waakzaamheid van deze hond kan het ook een uitdaging zijn om bezoek te ontvangen.

Daarnaast is een berghond heel sterk en moet je veel tijd en energie investeren in het leren aan de lijn te wandelen.

Het is niet een hond die door je dochter van 12 jaar uitgelaten kan worden (naast dat ik van mening ben dat kinderen niet zonder toezicht met jonge honden zouden mogen lopen).

Een ander voorbeeld:

Sommige rassen zijn sneller overprikkeld. Kooiker hondjes, herders of border collies bijvoorbeeld leren heel snel, maar zijn ook snel ‘overprikkeld’ wat zich soms uit in meer bijtgedrag. Heb je een gezin met 4 drukke, jonge kinderen en woon je in de binnenstad van Utrecht? Dan kan het nemen van een herder pup best een uitdaging zijn.

Dit betekent niet dat het onmogelijk is, maar wel dat je daar rekening mee moet houden, extra goed moet kijken naar de herkomst van de hond en de eerste weken een constructie moet bedenken waardoor de pup niet meteen ‘overladen’ wordt.

Mechelse Herder

In de eerste module van de puppycursus leg ik uitgebreid uit hoe je er voor zorgt dat je pup niet overprikkelt raakt, waar je allemaal rekening mee moet houden na de komst van je pup in huis en hoe je om moet gaan met het bijten van de pup.

Scroll naar boven