De aankoop

Op het moment dat we het ras bepaald hebben, goed ingelezen hebben wat dit inhoudt en goed overlegd hebben binnen het gezin dat het dit ras wordt, dan moeten we nog uitvinden waar we deze hond gaan kopen. Je hoort altijd veel verhalen over broodfokkers, zieke puppy’s en puppy’s die uit het buitenland hierheen gehaald worden. Ja het is belangrijk dat je dit beseft en goed uitsluit dat het adres wat je in gedachten hebt niet zo’n fokker is. Maar ook binnen de ‘legitieme’ fokkers is veel verschil.

Is het een fokker die meerdere rassen heeft? Het ene nestje na het andere in een schuur of stal heeft? En niets aan socialisatie doet of met de puppy’s wandelt?

Of is het een fokker die 1 of 2 keer per jaar een nestje heeft van een specifiek ras waar hij/zij veel verstand van heeft? Puppy’s die in huis opgroeien, individueel aandacht krijgen, socialiseren met geluiden, en met 6 of 7 weken een rondje aan de lijn lopen?

Deze twee zijn uiterste, zwart-wit. Maar er zit natuurlijk nog heel veel in dat grijze gebied ertussen.

Je zal hopelijk begrijpen dat dit verschil in aanpak een grote invloed heeft op hoe jouw pup zich ontwikkeld. De socialisatie begint namelijk al bij 3 weken, wanneer die oogjes open gaan. Dus een grote taak ligt al bij de fokker!

Natuurlijk kan het ook zijn dat de pup uit een ‘gelegenheidsnestje’ komt. Iemand die 1 keer een nestje wil en daar zorgvuldig mee om gaat.

Zorg dus in ieder geval dat je ingelezen bent, informatie verzameld hebt bij bijvoorbeeld een rasvereniging en kies zorgvuldig waar je pup vandaan gaat komen.

Een goede fokker geeft de pup ook niet zomaar mee. Ze zullen willen weten in welke huis ze terecht komen en vaak zelfs bepalen welke pup naar welk gezin gaat (wat ik persoonlijk een hele goede insteek vindt). Een gelegenheidsnestje of ‘rasloze’ pup vind je overal op internet. Wees hier dus nog voorzichtiger mee, omdat daar ook echt ‘slechte mensen’ tussen zitten, die alleen maar geld willen verdienen. En ja, er zitten ook heel veel goede tussen! Maar zorg dat jij zeker weet dat je met een betrouwbaar iemand zaken doet, die een goede naam heeft! En trek ze op Google na! Ga je kijken bij de pup? Vraag ze het hemd van het lijf en bekijk beide (!) ouders. Een goede ‘fokker’ (en dat is ook zo bij een gelegenheidsnestje) zal ook vragen aan jou hebben om te zien waar de pup terecht komt! Neem de pup niet meteen mee en ga er eerst thuis over nadenken.

Wees extra voorzichtig wanneer de pup uit België of een ander land komt. Puppy’s mogen pas met 15 weken de grens over dus als je de pup jonger dan dat op mag halen, klopt het sowieso niet. Wees ook extra alert op de medische gezondheid van de puppy’s en de inentingen.

Scroll naar boven