Het ophalen

De pup is geboren en je hebt met de fokker afgesproken wanneer de pup opgehaald mag worden. Meestal is dit met 8 weken, soms met 7 weken.

Jammer genoeg woont de fokker meestal niet op de hoek van de straat en moet er een eind gereden worden. Doorgaans is het ‘normaal’ dat je al 1 of 2 keer bent wezen kijken bij je nieuwe pup dus je weet al hoe lang het rijden is. Voordat het zover is ga je natuurlijk alvast wat spulletjes voor de pup in huis halen; een mand, een Bench, een voer- en drinkbak, een halsbandje, een riem etc. Mijn advies: ga niet meteen honderden euro’s uitgeven. Een halsband groeit hij binnen een paar weken uit, een mand/kussen/kleedje heeft veel kans om ergens in de eerste 4 maanden te sneuvelen, een Bench kun je ook tweedehands kopen. Dus shop gericht & goedkoop en laat je niet meteen verleiden tot de mooiste en duurste dingen (tenzij je het geld ervoor hebt natuurlijk).

Foto: het kussen van mijn hond Chico
na 3 weken

Koop geen speeltjes met een piep erin (dit heeft invloed op de ontwikkeling van de pup en lees je in de puppycursus meer over). Een belangrijk item wat zeker wel een must is: een penning met jouw telefoonnummer erop die je aan zijn halsband kan hangen.

Vaak krijg je van de fokker eerst nog wat voer mee van het merk dat hij daar ook kreeg. Dat blijf je de eerste week of 2 weken door voeren dus je hebt dan nog wat tijd om zelf rond te kijken welk voer je graag wilt geven. Je bent niet verplicht om dat voer van de fokker te blijven gebruiken en maak zelf een bewuste afweging en keuze tussen vlees en/of brokken. Laat je hierbij goed voorlichten! Zeker het voeren van rauw vlees komt risico bij kijken als je niet goed op de hoogte bent! In de eerste module van de puppycursus leren we je hoeveel je moet voeren, op welke tijden en hoe je dit verwerkt in je dagprogramma.

Dan komt vervolgens de dag dat we de pup op mogen halen!

We stappen met z’n allen in de auto en beginnen aan onze reis!

Bedenk tijdens je heenreis dat er in hele korte tijd heeeeel veel gaat veranderen voor de pup. Hij wordt zo meteen ‘weggehaald’ bij zijn moeder, ziet zijn broertjes en zusjes voor het laatst, moet met vreemde mensen mee en misschien (waarschijnlijk) zelfs voor het eerst in een heel raar brommend ding op vier wielen (tenzij hij elektrisch is, maar je snapt mijn punt). Dit is doodeng!!!

Veel dingen heb je geen invloed op, maar de dingen die je wel kan beïnvloeden moet je ook echt over na denken! Ga na het ophalen niet meteen in de auto zitten alsof de pup dat allemaal maar gewoon moet vinden. Ga bijvoorbeeld eerst even lekker een kwartiertje wandelen in de buurt (wel met een goede halsband en riem en in een rustig gebied zonder loslopende honden). Na een kwartiertje is hij een beetje gewend aan jou/jullie en is hij net iets meer moe voor de reis. Bedenk vooraf of het wel slim is om alle kinderen mee te nemen op de reis… of is het misschien rustiger als je met z’n 2-en gaat. En hoe gaan we de pup dan in de auto vervoeren?

Is de pup bij de fokker al eens in een ren of Bench geweest? Dan kan je ervoor kiezen om een kleine Bench, reistas of mand mee te nemen, daar de pup in te zetten en die op je schoot te houden of voor je op de grond te zetten. Wacht even met rijden totdat de pup een beetje rustig is en gesetteld. En dan… in 1 rit naar huis. Ga niet stoppen om even wat te eten bij een wegrestaurant of om de pup nog even te laten lopen. Het komt echt niet vaak voor in Nederland dat je meer dan 2 uur moet rijden om thuis te komen. Idealiter ligt de pup deze 2 uur te slapen (als je voorgaande stappen goed gedaan hebt lukt dat ook meestal). Blijft hij bij het instappen onrustig? Kijk dan of je iets aan de setting kan veranderen. Misschien is achterin beter dan voorin, misschien moet er een dekentje over de Bench heen, misschien wil hij jouw hand voelen, misschien ook niet (dit verschilt dus per pup). Het echt oefenen met auto rijden komt later als de pup in huis is. Deze eerste rit moet je ervoor zorgen dat het in ieder geval geen negatieve indruk achter laat.

Eenmaal thuis aangekomen, start zijn nieuwe leven.

Scroll naar boven