Een nieuw leven: de eerste 24 uur

Bedenk hier nogmaals wat de pup net allemaal mee heeft gemaakt. Hij is net weg bij zijn moeder, broertjes, zusjes en alles wat hij als ‘zijn leven’ en veiligheid beschouwde is achtergebleven. Vooraf heb je natuurlijk al gezorgd dat je huiskamer ‘puppy proef’ is. Alles wat hij niet mag hebben, heb je netjes opgeruimd of weggehaald. Heb je kinderen? Leg ze dan vooraf goed uit dat het allemaal heel heftig is voor de pup en dat hij de eerste dag vooral heel veel rust nodig heeft. Er wordt dus niet meteen gespeeld, geaaid, geknuffeld, rondgeslepen enzovoort… Laat hem de eerste paar uur zelf bepalen wat hij wil doen. Leidt hem op een rustige manier door het huis heen, laat zien waar zijn waterbak staat en waar hij kan gaan slapen. En dat is dan ook precies wat we vervolgens gaan doen: SLAPEN!

Alle prikkels die hij die dag opgedaan heeft (en dat zijn er veel) moeten verwerkt worden. Dat doet een hond (onder andere) in zijn slaap. Een pup heeft 18 tot 20 uur slaap per dag nodig om al die prikkels te kunnen verwerken. En je had al bedacht dat zo’n eerste dag heel heftig is… dus slapen is de remedie!

Maak een prettig plekje voor hem, met weinig afleiding. Vindt hij het allemaal heel erg moeilijk dan kan het zijn dat hij juist jou nodig heeft om rust te krijgen. Dat hij bij jou wil liggen en je warmte wil voelen (net als eerder bij moeder en broertjes/zusjes). Maar er zijn ook puppy’s die daar juist heel erg onrustig van worden en liever een plekje apart willen hebben. Zoek dus naar de juiste plek.

De pup zal ongeveer elke 2 uur naar buiten moeten voor een plasje/poepje. Maar ligt hij na 2 uur nog te slapen? Laat hem dan alsjeblieft gewoon liggen. Als hij wakker wordt is dat wel een moment dat hij ook meteen moet plassen, dus als er een beetje beweging in komt… til hem op, neem hem mee naar buiten en laat hem een plasje doen. Eenmaal weer binnen kijk je even of hij verder wil slapen of dat hij aan iets anders zat te denken…

De eerste nacht

Bijna iedere pup zal het moeilijk vinden om meteen alleen te slapen (er zijn uitzonderingen). Hoe je de eerste paar dagen aanpakt is een hele persoonlijke keus en afhankelijk van wat voor pup je hebt en je woonsituatie.

In module 1 zullen we uitgebreid in gaan op welke opties je hebt met betrekking tot het slapen. Wat al wel heel belangrijk is: laat hem niet eindeloos piepen en blaffen en huilen onder het motto “je moet dit negeren” en “je mag pas naar hem toe gaan als hij stopt met piepen”. Piept hij 1 minuut en valt hij dan in slaap, dan is het nog te overzien. Maar gaat hij langer piepen, harder piepen, blaffen of aan de tralies knagen? Dan is hij in paniek! En paniek gaat niet weg door het te negeren!!!

In de eerste module van de puppy cursus leer je ook meer over het zindelijk maken van je pup, hoe je het eerste bezoek aan de dierenarts aanpakt, en als belangrijkste onderwerpen: de kritieke socialisatie periode en het leren van ‘hondentaal’.

Scroll naar boven